Hoe kunnen we jongeren eerder bereiken en ondersteunen, zodat zij niet onnodig doorstromen naar geïndiceerde zorg? Die vraag is het uitgangspunt van de pilot ‘Flexibel, Preventief & Nabij’ van de Gemeente Bronckhorst die uitgevoerd wordt door Bureau Koopman. Teun te Veluwe en Paul Koopmans voeren de pilot uit in de Gemeente Bronckhorst (Gelderland).

Waarom deze pilot?

Een jongerenwerker uit de gemeente komt regelmatig jongeren tegen met behoorlijke problemen die, met de juiste preventieve interventie, helemaal niet zo ver hadden hoeven komen. Door vroegtijdige signalering en samenwerking tussen het jongerenwerk, school en andere betrokken partijen wordt geprobeerd om zulke situaties te voorkomen. Dat is uitdagend: hoe bereik je jongeren die ‘onzichtbaar’ zijn? En hoe meet je de effectiviteit van zulke interventies?

Onderzoek naar werkzame ingrediënten

Vanuit JSO wordt de impact van de pilot onderzocht. Zij onderzoeken en maken inzichtelijk wat de werkzame elementen van deze pilot zijn.

De onderzoekers Juliëtte Kuiper en Nita van Veluw gingen met het netwerk in een actief gesprek om te praten over de preventieve kracht van jongerenwerk. Er werd gediscussieerd aan gesprekstafels en in kringgesprekken om zoveel mogelijk informatie en perspectieven op te halen vanuit de betrokkenen zelf. Uiteraard waren er ook jongeren zelf bij die vertelden over hun ervaringen.

We kijken terug op een fijne bijeenkomst! Er was een duidelijke gedeelde ambitie van laagdrempelige hulp en maatwerk, passend bij de leefwereld van jongeren. En dat kan veel opleveren. Zoals een aanwezige jongere het zei:

💬 ‘𝘋𝘦 𝘫𝘰𝘯𝘨𝘦𝘳𝘦𝘯𝘸𝘦𝘳𝘬𝘦𝘳 𝘩𝘦𝘦𝘧𝘵 𝘦𝘳𝘷𝘰𝘰𝘳 𝘨𝘦𝘻𝘰𝘳𝘨𝘥 𝘥𝘢𝘵 𝘮𝘪𝘫𝘯 𝘷𝘳𝘪𝘦𝘯𝘥𝘦𝘯 𝘸𝘦𝘦𝘳 𝘢𝘢𝘯 𝘩𝘦𝘵 𝘸𝘦𝘳𝘬 𝘻𝘪𝘫𝘯 𝘨𝘦𝘨𝘢𝘢𝘯, 𝘦𝘯 𝘥𝘢𝘵 𝘻𝘦 𝘸𝘦𝘦𝘳 𝘷𝘰𝘰𝘳 𝘦𝘭𝘬𝘢𝘢𝘳 𝘬𝘭𝘢𝘢𝘳 𝘴𝘵𝘢𝘢𝘯 𝘢𝘭𝘴 𝘷𝘳𝘪𝘦𝘯𝘥𝘦𝘯.’

Die kracht, daar gaan we verder mee aan de slag!