De organisatie van de Nationale Jeugdhulpprijzen is gestart. Veelbelovende projecten en initiatieven die zich inzetten voor jongeren binnen de jeugdhulp kunnen vanaf donderdag 1 juli worden aangemeld voor de Nationale Jeugdhulpprijzen. De prijzen worden dit jaar uitgereikt aan mooie projecten waarin jongeren ondersteund worden bij het volwassen worden. De initiatieven dragen bij aan het verbeteren van de overgang naar zelfstandigheid of de volwassenenzorg. Bijna een op de tien jongeren tot 23 jaar kreeg vorig jaar een vorm van jeugdzorg blijkt uit cijfers van het CBS.

De uitreiking van de Nationale Jeugdhulpprijzen vindt iedere twee jaar plaats. Er is een jongeren juryprijs van 12.500,- euro en een publieksprijs van 7.500,- euro. De organisatie en keuze voor de genomineerden en prijswinnaar(s) ligt volledig in de handen van jongeren zelf.

Thema 2021

Jongeren hebben dit jaar gekozen voor het thema ‘How to: Volwassen worden?’. Want hoe doe je dat eigenlijk, volwassen worden? En wat komt daar allemaal bij kijken? Dit zijn belangrijke vragen voor alle jongeren, maar in het bijzonder voor jongeren die met jeugdhulp te maken hebben. Daarom reiken we dit jaar de prijzen uit aan inspirerende projecten en initiatieven die sámen met jongeren werken om hen hierin te ondersteunen. Om op die manier de overgang naar zelfstandigheid of de volwassenenzorg soepel te laten verlopen.

Voor jongeren door jongeren

In april 2021 startte een groep van acht jongeren met de organisatie van de Nationale Jeugdhulpprijzen. Deze jongeren hebben zelf ook ervaring in de jeugdhulp. Zij buigen zich o.a. over: het uitzetten van de oproep en daar bekendheid voor genereren, het thema, de beoordelingscriteria, de prijzen, het beoordelen van de inzendingen en de uitreiking op 25 november 2021. Een 17-jarige deelnemer van de vorige editie vertelt: “Het is toch eigenlijk logisch dat het door jongeren georganiseerd wordt? Het gaat toch over ons?!”

“Het is belangrijk om jongeren te betrekken bij dingen die er voor hen toe doen en die over hen gaan. Zowel in het hulpverleningstraject als nu bij het uitreiken van prijzen. Jongeren zijn de uitgelezen personen om innovatieve projecten te waarderen en het volledig participatief vormgeven van het traject helpt hen ook. Het versterkt hun capaciteit om regie te nemen en in het proces van ontwikkelen zitten veel leereffecten voor jongeren,” aldus van den Berg.

De Nationale Jeugdhulpprijzen zijn een initiatief Pro Juventute – Fonds voor Jeugdhulp, de organisatie is in handen van jongeren onder begeleiding van Stichting Alexander.