De Raad voor de Kinderbescherming ligt regelmatig onder vuur. Het beeld dat de Raad op basis van weinig informatie ‘je kinderen weghaalt’ is nog steeds hardnekkig. En vaak krijgt de Raad, opererend op het snijvlak van jeugdzorg en jeugdbescherming, meer macht en bevoegdheden toegedicht dan hij in werkelijkheid heeft.

Liever bondgenoot dan bemoeial

Liever bondgenoot dan bemoeial biedt een kijkje achter de schermen van de Raad. De auteur beschrijft hoe de raadsonderzoekers te werk gaan en maakt duidelijk dat de mogelijkheden van de Raad bepaald worden door wetten en regels én door de medewerking van ouders, informanten en andere voorzieningen in de jeugdzorg. De beschrijving van een aantal, vaak schrijnende gevallen van verwaarlozing, kindermishandeling, ruzie tussen gescheiden ouders en voortslepende strafzaken van minderjarigen geeft een levensecht beeld van het enerverende en soms emotionele werk van medewerkers van de Raad voor de Kinderbescherming.

De in dit boek gebundelde artikelen verschenen eerder in het tijdschrift 0|25, vakblad over jeugdzorg, jeugdwelzijn en jeugdbeleid.

Liever bondgenoot dan bemoeial. Op pad met de Raad voor de Kinderbescherming. NJI (Nederlands Jeugd Instituut). Maurice van Lieshout. ISBN: 978-90-5957-062-7. 85 pagina’s.