De Nationale Jeugdhulpprijzen worden iedere 2 jaar uitgereikt aan bijzondere en veelbelovende projecten en initiatieven die zich inzetten voor jongeren binnen de jeugdhulp. De organisatie én keuze voor de genomineerden en prijswinnaar(s) is dit jaar voor het eerst volledig in de handen van jongeren te liggen. Stichting Alexander ondersteunt de jongeren en Pro Juventute financiert de Nationale Jeugdhulpprijzen 2019.

Jongeren aan zet

De jongeren hebben zich gebogen over onderwerpen, zoals: het thema van dit jaar, de beoordelingscriteria voor de ingezonden projecten en hoe ze de prijzen het beste kunnen verdelen over de winnaars. Door middel van actieve werkvormen hebben de jongeren hun creatieve en ambitieuze ideeën om kunnen zetten in concrete plannen. In 2019 zijn zij langs geweest bij het bestuur van Pro Juventute om te vertellen over hun proces tot nu toe en kondigden ze het thema aan voor dit jaar.

Thema 2019: I-dentity

Jongeren hebben gekozen voor het thema ‘I-dentity’. In het Engels, zodat de nadruk ligt op I, ik. Dit jaar gaan de prijzen naar inspirerende initiatieven binnen de jeugdhulp, waarbij de identiteit van jongeren een belangrijke plek inneemt. Initiatieven waarbij er oog is voor verschil en waar die verschillen ook serieus worden genomen. Ieder kind – óók zij die hulp ontvangen – moet tenslotte zichzelf kunnen zijn. Het kunnen bijvoorbeeld initiatieven zijn op het gebied van hulp, ondersteuning, educatie of opvang. 

Uitreiking op 27 november 2019

De prijsuitreiking was op woensdag 27 november in Amsterdam. Het was een feestelijke avond met een inhoudelijk randje. De identiteit van jongeren binnen de (preventieve) jeugdhulp is tenslotte iets om bij stil te staan. Op deze avond zijn de juryprijs van € 12.500,- en de publieksprijs van € 7.500,- uitgereikt. Lees hier meer over de uitreiking!

Meer informatie

Ga naar de website www.nationalejeugdhulpprijzen.nl voor meer informatie. Of lees het laatste nieuws over de Nationale Jeugdhulpprijzen 2019.